Skip to main content
Loading...
Arany tőzsde

Befektetési arany, mint kézzel fogható termék

Bár a világ tőzsdéin számos, arannyal fedezettként reklámozott befektetési termék forog, ezek valójában nem rendelkeznek a befektetési arany egyik legfontosabb tulajdonságával, hogy az kézzel fogható.

Sok ilyen termék alapja valójában egy certifikát (egy papír, amit egy pénzintézet állít ki), ami ugyan elvileg követi az arany árfolyamát, de a kibocsátó bank csődje esetén egy pillanat alatt értéktelenné válik. Még a valóban fizikai arannyal fedezett alapokkal is gond van, hiszen ezek az alapok az arany biztonságos tárolásának, a menedzsment költségei és a saját üzleti hasznuk biztosításának érdekében magas díjakat számítanak fel, így az egységnyi befektetés mögött folyamatosan csökken a fedezetül szolgáló arany mennyisége, ezáltal a befektetés értéke évek alatt jónéhány százalékkal elmarad az arany árfolyamának alakulásától. 

Ha pedig bekövetkezik a világ pénzügyi rendszerének összeomlása – amitől egyre több közgazdász tart – csak a valóban kézzelfogható, a befektető számára hozzáférhető befektetési arany jelent menedéket.