Skip to main content
Loading...
Ellentétes hatások

Ellentétes hatások között az arany

Vannak tényezők, amelyek inkább az emelkedés irányába hatnak, mások inkább a csökkenés irányába. A magyar vásárlók számára elsősorban a Forint árfolyama és az itteni kamatszint alakulása lesz fontos. Vannak, akik emelkedést várnak a sárga nemesfém árfolyamában. Például az ismert elemző, Tom McClellan szerint az arany ára (dollárban kifejezve) hosszú távon egy 13 és fél hónapos ciklusban mozog. Ennek alapján mostanában következhet be egy mélypont, amit lendületes emelkedés követhet. 

Ugyanakkor ellenszelet jelent az amerikai államadósság leminősítését követő kamatemelkedés, hiszen az arany a többi nyersanyaghoz hasonlóan nem kamatozik, így egyes (főleg az amerikai) befektetők számára vonzóbb lehet nemesfémek helyett kamatozó értékpapírokba tenni a pénzt. Ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy a leminősítés megingathatja a bizalmat a dollárban, ami minden jel szerint túl van értékelve a többi gazdasági nagyhatalom pénzneméhez képest. Ha a dollár gyengülésnek indul, az általában megnöveli a keresletet az arany iránt, így annak ára is emelkedni szokott. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a Kína, Oroszország és mások (BRICS) részéről megnyilvánuló, a dollár gyengítésére irányuló, egyre határozottabb szándékot, mint ahogy arról korábban is írtunk.

Az arany árfolyama összefügg az amerikai részvénypiacokkal is. A legismertebb részvényindexek mint az S&P500 vagy a Dow Jones emelkedése az utóbbi időben már csak néhány nagy kapitalizációjú technológiai részvénynek volt köszönhető. A piac ilyen beszűkülése általában röviddel a csúcs előtt szokott jellemző lenni. Marc Faber, az ismert svájci közgazdász egy komolyabb visszaesést vár az amerikai részvénypiacon, hasonlóan ahhoz, amilyen bekövetkezett 1973-ban és 2000-ben. Megjegyzi, hogy mindkét esetben az aranynak és az aranybányák részvényeinek az emelkedése kísérte a részvénypiaci zuhanást.

Mindemellett nem szabad elfeledni, hogy a magyar vásárlók számára elsősorban a Forint árfolyama és az itteni kamatszint alakulása a fontos, így előfordulhat, hogy egy forintgyengülés során még (dollárban számítva) csökkenő világpiaci árak mellett is drágábbá válik az arany Forintban.