Skip to main content
Loading...
Emelkedő trend

Emelkedő trend vehette kezdetét

A kis befektetők és a profik piaci pozíciói alapján érdekes következtetésekre lehet jutni.

Az amerikai határidős piac szereplői közül az úgynevezett commercials csoport (ezek lényegében az aranybányák és nagy feldolgozó cégek, melyek a fizikai aranykészleteiket fedezik, tehát ők az igazi profik) short pozíciója 5 hónapos mélyponton van, ami általában az árfolyam lokális mélypontja körül szokott előfordulni. Természetesen ezek a piaci szereplők rendelkeznek a legtöbb információval a kereslet-kínálat arányaival kapcsolatban, így általában ők látják legjobban előre a várható ármozgásokat. Utoljára március elején volt hasonló helyzet, azután több mint két hónap alatt összesen kb. 13 %-kal (unciánként csaknem 250 dollárral) ment feljebb az aranyár.

A kis befektetők nem férnek hozzá a határidős piachoz. Közülük a tájékozottabbak inkább fizikai aranyat vásárolnak. Akik közülük aranyba akarnak fektetni, de nem fizikai aranyat vásárolnak, előszeretettel használják erre a célra a különböző befektetési alapokat. Mivel a piaci szereplők közül ez a csoport rendelkezik a legkevesebb információval, és általában érzelmi alapon döntenek, ők rendszerint nem találják el, hogy merre fog mozogni az ár, és sokan közülük pusztán azért vásárolnak, mert éppen emelkedik az ár, illetve azért adnak el, mert éppen megijedtek az ár csökkenésétől. Több ilyen alapnál jelentős eladási hullám volt az elmúlt hónapokban, ami ezúttal érdekes módon nem okozott komolyabb esést a világpiaci aranyárban. Ez szintén arra utal, hogy az árfolyam egy mélypontra került, ahonnan várhatóan megindul felfelé. 

Egy másik tényező az áremelkedés ellen hat, ez pedig a kínai és az indiai ékszerértékesítés gyengélkedése, melyről az arany világtanács jelentése írt. A kínai gazdaság nem teljesít túl jól, és bár az idén nőtt a kereslet az ékszerek iránt a tavalyi évhez képest (amikor a koronavírus miatt még komoly lezárások bénították a gazdaságot), az ékszereladások  a korábbi évek átlagától jelentősen elmaradtak. Indiában pedig a rúpia gyengélkedése miatt csökkent a reáljövedelem, miközben az aranyár a helyi pénzben számítva rekord szintre emelkedett. Ez pedig a különösen árérzékeny indiai lakosság keresletét visszafogta, a felvásárlás pedig ezzel egyidőben nőtt. Mivel Indiában közismerten nagy hagyománya van a megtakarításokat aranyban tartani, és aranyat ajándékozni (ráadásul közeleg a házasságkötések szezonja), egy esetleges árcsökkenés az indiai vásárlók keresletének a felfutását eredményezné, ami egyfajta támaszul szolgálna az aranyárnak. Mivel a kínai és indiai ékszervásárlók az arany iránti globális keresletnek nagyjából 1/4-ét adják, szerepük nem elhanyagolható az árfolyam alakulásának szempontjából sem.

Természetesen nincs garancia arra, hogy az árfolyam melyik irányba fog mozdulni. Írásunk nem minősül befektetési tanácsnak.