Skip to main content
Loading...
Keleten drágább az arany

Keleten drágább az arany

Mint korábbi bejegyzésünkben olvashatják, az arany globális piacán jelentős szerepet játszanak a távol-keleti vásárlók, elsősorban a kínaiak, az indiaiak és a japánok. Dél- és Kelet-Ázsiában komoly hagyományai vannak a megtakarítások aranyba fektetésének és az arany ajándékozásának, és az ottani kereslet-kínálati viszonyok természetesen a globális piacra is kihatnak. 

Míg az első félévben a kereslet ezeken a piacokon némiképp elmaradt a várakozástól, most azt lehet olvasni több helyen is, hogy a shanghaji tőzsdén magasabb az aranyár mint a világ más részein, sőt a felár mértéke az utóbbi hetekben rekordokat döntött. Ez nyilvánvalóan annak köszönhető, hogy a kínai belső piacon a sárga nemesfém iránti fizikai kereslet jóval meghaladja a kínálatot. Ez pedig felhetetően nagyrészt a jüan leértékelődésével áll összefüggésben, és azt jelzi, hogy a kínaiak egyre nagyobb része a jüanból aranyba akarja menekíteni megtakarításait. A jüanban számított aranyár is a csúcs közelébe emelkedett, miközben a japán piacon egyértelműen történelmi csúcsokat dönt az aranyár. Tekintettel arra, hogy Kína a világ legnagyobb aranyimportőre, az itteni ármozgások kihatnak a világpiaci árra is, bár az amerikai és európai vásárlók által támasztott kereslet egyelőre messze elmarad a tavalyi évitől.

Ha azonban végül kiderül, hogy a kínai gazdaságban kisebbek a problémák mint a fejlett nyugaton, akár meg is fordulhat a trend, és a kínai vásárlók helyébe a nyugatiak léphetnek. Itt egyelőre még arra figyelnek a befektetők, hogy a Fed illetve az Európai Központi Bank vajon fog-e kamatot emelni, illetve mennyivel. Amennyiben tovább emelkednek a kamatok, az negatív hatást fejthetne ki a globális aranyárra is.

A témáról olvashatnak legnagyobb beszállítónk, az Argor Heraeus anyacégének honlapján megjelent cikkben is.

Hogy mennyire másképp néz ki az aranyár grafikonja különböző pénznemekben, és hogy ez miért fontos, arról Tom McClellan cikke alapján korábban mi is írtunk.

Írásunk nem minősül befektetési tanácsnak, ajánljuk minél több, különböző forrásokból származó elemzés elolvasását, mielőtt meghozzák befektetéssel kapcsolatos döntéseiket.