Skip to main content
Loading...
Merre tovább aranyár

Merre tovább, aranyár?

A minap a Portfolio.hu Signature (tehát csak előfizetők számára elérhető) oldalán érdekes elemzés jelent meg az aranyárfolyam kilátásait illetően, Fogy a levegő az arany körül - egyre távolabb a történelmi csúcs címmel.

Ebben a cikkíró körüljárja az árfolyam múltbeli alakulását, kiemelve, hogy a májusban elért 2078 dolláros történelmi csúcs óta több mint 150 dollárral esett az ár, és következtetéseket próbál levonni a jövőre vonatkozóan. Természetesen a Portfolio elemzése a dollárban kifejezett aranyár alapján készült, a különböző indikátorok, ellenállások és támaszok mind az XAUUSD grafikonok alapján értelmezhetőek. A cikk elolvasását mindenképpen ajánljuk az arany iránt érdeklődőknek, befektetőknek.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a világban nagyon sok befektető nem az Egyesült Államokban él, és nem dollárban számol, hiszen alapvetően nem dollárban szerzi a jövedelmét, nem abban tartja a megtakarításait. Éppen erről szól egy ismert amerikai matematikus és sikeres technikai elemző, Tom McClellan (mcoscillator.com) cikke, mely néhány nappal korábban jelent meg.

Azok a befektetők, akik nem Amerikában élnek, mindent inkább a saját pénznemükhöz viszonyítva néznek. Emiatt az ő számukra teljesen másképp néz ki az arany árfolyamának grafikonja, hiszen a deviza keresztárfolyamok is folyamatosan változnak, ráadásul az aranyár és a dollár mozgása általában (de korántsem mindig!) ellentétes irányú szokott lenni. Emiatt ahány devizához képest nézzük az aranyár alakulását, annyiféle grafikont fogunk kapni. Aki pl. Euróban figyeli az árakat, azt látja, hogy a 2020 augusztusi csúcsot már 2022 márciusában nagy lendülettel áttörte az ár, és azóta is - egy átmeneti korrekciótól eltekintve - többnyire afölött tartózkodik, így van ez a jelen pillanatban is.

Természetesen a kínaiak vagy a japánok megint másképp látják az aranyár alakulását, az ő számukra az utóbbi hónapokban egy töretlenül emelkedő trend bontakozott ki, mivel mind a jüan, de még inkább a jen nagyobb mértékben veszített a dollárhoz képest az értékéből, mint amennyit az aranyár esett dollárban mérve. A különböző grafikonokon természetesen máskor és máshol alakulnak ki ellenállások és támaszok, más trendvonalak figyelhetők meg, így McClellan szerint ezek a befektetők nem is fognak aszerint viselkedni, ahogy a dollárban számoló befektetők várnák.

Azt viszont fontos leszögezni, hogy a pénzügyi világban még mindig a dollár a domináns pénznem, és - mint a Portfolio.hu elemzése is mutatja - sokan annak ellenére a dolláron keresztül figyelik az árak alakulását, hogy nem Észak-Amerikában élnek. Izgalmas lesz figyelni a következő hetekben, hogy végül milyen irányba fog mozogni a sárga nemesfém árfolyama.
Olvasóinknak, ügyfeleinknek ajánljuk mind a Portfolio Signature, mind Tom McClellan elemzéseinek előfizetését.

Update: hat nappal később (július 4-én) a Portfolio már újabb elemzést közölt, Kulcsszintről fordult az arany - Merre tovább? címmel, ezt is érdemes elolvasni.